Häromveckan var det en folkomröstning i Helsingborg om att sälja det kommunala elkraftsbolaget Öresundskraft. När rösterna var räknade visade det sig att 96,37 procent av väljarna röstade nej. Dessutom var valdeltagande högt. Många kommunala folkomröstningar brukar ha ett valdeltagande på mellan 20 och 40 procent men i Helsingborg var det drygt 50 procent. Inte ens de egna väljarna stödde den borgerliga alliansens utförsäljningsförslag. Sällan eller aldrig har väl en politisk ledning för en kommun så totalt missbedömt vad kommuninvånarna vill ha.
Även i Härryda kommun styr en borgerlig allians tillsammans med ett lokalt parti. De har föreslagit att Internationella Engelska Skolan (IES) ska få bygga en skola med plats för 600 elever på den kommunala Högadalsskolans skolgård. När det blev känt bland föräldrarna startade de ”Mölnlycke Skoluppror” och de tvingade kommunen att backa. Nu föreslår kommunen en annan placering, men även det väcker protester.
I Ekerö Kommun hände något liknande 2017. Då föreslog den borgerliga Ekeröalliansen att en välfungerande kommunal skola skulle omvandlas till en fristående. Men föräldrarnas protester blev så stora att alliansen tvingades ta tillbaka förslaget. I efterdyningarna sprack alliansen då Liberalerna hoppade av det borgerliga samarbetet.
I flera kommuner försöker politiker från olika partier locka till sig Internationella Engelska Skolan genom att erbjuda dem rabatter på hyran. Det sker bland annat i Trelleborg där kommunledningen också har tänkt sig att avtala med ett byggbolag om att betala för lokalerna upp till tio år om Internationella Engelska Skolan skulle lägga ner verksamheten. Det är ett upplägg som sannolikt inte är lagligt. En kommun får inte ensidigt gynna en person eller ett företag.
Runt om i Sverige finns flera exempel där kommunpolitiker genomfört olika former av privatiseringar och där väljarna är upprörda när de ser att det drabbar välfärden. Nya Karolinska sjukhuset i Stockholmsregionen är kanske det tydligaste exemplet.
I en artikel i Dagens Arena har Björn Elmbrant satt in dessa företeelser i ett större sammanhang. Han visar att de nyliberala idéerna är helt ute ur den internationella debatten.
”Organisationer som IMF och OECD, som tidigare slagits för nyliberala dogmer, har sedan länge bytt uppfattningar och hävdar rentav nu att minskade klyftor främjar tillväxten.”
Enligt Elmbrant har den internationella trenden nu börjat sprida sig till den svenska debatten och han ger en rad exempel. Bland annat citerar han moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa:s uttalande i Svenska Dagbladet.
”Moderaterna och borgerligheten har suttit i knäet på friskoleförtagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare”.
Elmbrants analys är att de borgerliga partierna inte längre kan förneka att den marknadsliberala politiken inte fungerar. Valfrihet och privatiseringar var länge en vinnarfråga för de borgerliga partierna, men nu syns flera tecken på att nyliberal politik är på väg att bli ett sänke. Väljarna har sett hur det fungerar och de är inte nöjda. Det folkliga missnöjet håller på att bli stort, så som vi såg i folkomröstningen i Helsingborg.
Allianspartiernas uppvaknande i Helsingborg dagen efter valet blev brutalt. De hade inte förstått någonting när de föreslog privatiseringen av elbolaget. Frågan är när riksdagspartierna Centern och Liberalerna kommer att vakna? De partier som satte upp följande ultimativa krav för att gå med på januariöverenskommelsen:
”Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.”
Det viktigaste för dem var att värna företagens vinster, inte verksamheten för eleverna. De sitter fortfarande hårt fast i friskoleföretagens knä. När ska de upptäcka att de satt sig i fel knä?
Sten Svensson
Comments